DREAPTA

Sunt o gramada de definitii ale dreptei, asa ca una in plus nu ar parea sa mai fie necesara. Totusi, am sa incerc sa folosesc cele mai simple cuvinte, sa vedem ce iese:

Convingerile de dreapta incep cu pretuirea traditiilor civilizatiei crestine, pentru ca nimeni nu poate contesta morala stabilita de Dumnezeu. De aici vine si pretuirea libertatii de a reusi in viata, libertate de care nimeni nu are dreptul sa se atinga: nici guvernele, si nici ceilalti oameni. Restul lucrurilor care caracterizeaza convingerile de dreapta, izvorasc din cele de mai sus. De exemplu, pretuirea libertatii economice, ca instrument de reusita in viata, si constiinta faptului ca fiecare om, care prin mila lui Dumnezeu, este sanatos, trebuie sa-si poarte singur de grija, si nimeni nu trebuie sa-l oblige sa-si imparta bunastarea castigata prin munca lui, cu oameni care au aceisi libertate, ca si el, de a atinge bunastarea, dar nu o folosesc. Ce ar mai fi de zis, in plus fata de ce am zis pana aici? Multe!

Un om care are convingeri de dreapta, sub nici o forma, nu o sa poata accepta ilegalitatile, pentru ca asa cum Dumnezeu ne-a creat egali in fata lui, tot asa trebuie sa fim si in fata legilor omenesti. Din acelasi motiv, daca un om are cu adevarat convingeri de dreapta, nu o sa accepte nici rasismul, nici nedreptatea, nici asuprirea altor oameni, si va face totul pentru ca aceste lucruri sa nu existe. O lume libera, in care oricine poate sa-si caute fericirea, in care nimeni nu poate interveni arbitrar, pentru a limita libertatea – acesta este idealul unui om care are convingeri de dreapta. Din cauza asta, convingerile de dreapta genereaza administratii, de la cele ale tarilor, pana la cele ale celor mai marunte asezari, care sa serveasca atingerii acestui ideal: administratii care sa apere libertatea, nu sa o ingradeasca, care sa dea sanse egale, si care sa garanteze ca nimeni nu se va atinge de convingerile sau de bunastarea oamenilor.

P.S. Care ar fi definitia stangii? Simplu: opusul celor de mai sus…

Lasă un răspuns