STRANSUL FUNIEI LA PAR

Prima stire a fost despre o sedinta de informare absolut neuzuala, referitoare la Coreea de Nord, la care sunt convocati toti membrii Senatului SUA, si care o sa se tina miercurea aceasta. Informarwa senatorilor o sa fie sustinuta de catre Secretarul de Stat Rex Tillerson, si Secretarul Apararii, James Mattis. Cred ca, in principal, subiectul informarii o sa fie, de fapt, justificarea unor masuri iesite din comun, probabil de natura militara, impotriva Coreei de Nord.

A doua stire interesanta, este intalnirea pe care o sa o gazduiasca Rex Tillerson vinerea aceasta, la ONU, tot pe tema Coreei de Nord. Probabil ca se vor lua in discutie pericolele care decurg din inarmarea nucleara a unui stat dictatorial, condus de un individ care a depasit, demult, pragul dementei politice. Si acolo unde se discuta despre pericole, in mod normal, se discuta si despre masurile de prevenire. Probabil ca o parte din aceste masuri, in mod logic, se vor incadra in sfera sanctiunilor – economice, de exemplu. Dar tot asa de logic ar fi sa se ia in discutie si oportunitatea unui atac preventiv, asupra Ceoreei de Nord.

In fine, ultima stire – dar nu cea mai lipsita de importanta, este intalnirea programata pentru lunea viitoare, intre presedintele Trump, si ambasadorii din Consiliul de Securitate ONU. Evident, tot pe tema Coreei de Nord. De data asta, subiectul este facut public: discutia o sa fie axata pe cererea SUA de impunere a unor sanctiuni suplimentare, si mult mai dure, Coreei de Nord, pentru a o determina sa renunte la programul de inarmare nucleara.

Practic, SUA se pozitioneaza pentru castig, indiferent ce o sa se intample. Daca Senatul SUA, ONU, si in special Consiliul de Securitate ONU, accepta un program de sanctiuni dure – asta implica, automat acordul Chinei si Rusiei – Coreea de Nord este intr-o pozitie absolut de neinvidiat: singura, contra restului lumii. Daca ONU si Consiliul de Securitate se opun unor sanctiuni serioase, dure, atunci Senatul SUA o sa fie deja pregatit sa accepte ca o lovitura militara preventiva, asupra Coreei de Nord, este tot ce se mai poate face – administratia Trump o sa poata spune ca a incercat tot ce este posibil, pentru a nu se ajunge aici, asa ca nu este responsabila de ce o sa se intmple.

Daca mai adaugam si vizita vice-presedintelui Pence, in Coreea de Sud, flota SUA, care include si un submarin, si care este in aproprierea Coreei de Nord, concluzia este una singura: Phenianul are doar doua alternative: sa piarda, sau sa piarda Si practic, tot zilele acestea, o se contureze relatia marilor puteri ale lumii, China si Rusia, cu singura super-putere: SUA. Daca aceste doua mari puteri se opun planului SUA, este un semnal ca si-au revenit, si viitorul suna bine. Daca o sa existe impotrivire, atunci inseamna ca aceste mari puteri sunt gata sa poarte un nou razboi rece. Oricum, asa cum se zice, incepe sa se stranga funia la par.

Lasă un răspuns