SI???

Sa zicem ca cineva – nu stiu, Dumnezeu, Pestisorul de Aur, in fine, nu are importanta cine – se hotaraste sa indeplineasca dorintele romanilor. Si cum nu ar fi practic, in epoca Internetului si a retelelor de socializare, sa stea sa intrebe fiecare roman in parte, se apuca, acel cineva, si face media dorintelor pe Facebook. In primul rand, scoate din discutie dorintele celor care au nostalgii comuniste, si pe cele ale anti-comunistilor, ca astea se anuleaza reciproc. Pe urma, se apuca de treaba:

– Copacii sunt lasati in padure, ba chiar apar, la loc, padurile taiate;
– Tot felul de exploatari miniere, care mai de care mai poluante, dispar si ele, iar mediul se reface, ca prin minune;
– Coruptii sunt arestati, judecati, bagati la puscarie, iar prejudiciile generate de coruptia lor, recuperate (de stat, evident, ca doar nu de catre cei care doresc asta!) integral;
– Si-asa-mai-departe…

Pe scurt, acel cineva a indeplinit cele mai arzatoare dorinte ale romanilor. Si??? Ce credeti ca s-ar intampla, dupa turul asta de forta, in care genul asta de dorinte s-ar implini? Credeti ca ar incepe sa curga lapte si miere in Romania? Ceva caini cu covrigi in coada, ar alerga pe maidanele bucurestene? Eu cred ca nu… Cred ca nu, pentru ca taierea copacilor, sau exploatarile miniere, ar fi reluate – legislatia care a permis asta, ca si cei dispusi sa semneze contracte cu firme doritoare de lemn ieftin, sau cu cei care vor sa nu-si bata capul cu legile anti-poluare din alte parti, sunt tot acolo. Cred ca nu, pentru ca infractorii, de cand lumea, atunci cand ajung in puscarie, sunt inlocuiti de alti infractori, care cred ca pe ei nu o sa-i prinda nimeni, si cum la noi infractorii fac legea…

Cred ca nu, pentru ca toate chestiile rele, pe care romanii le vor disparute, sunt doar efecte, iar cauza care produce aceste efecte este una singura: intregul sistem al statului roman, care se bazeaza pe o lege fundamentala schioapa, care a permis adoptarea de legi strambe, care au favorizat aparitia coruptiei si coruptilor, si semnarea de contracte, tot pe baza de spaga, si tot restul relelor din Romania: o economie sugrumata de legi si impozite absurde, in care antrepenorii abia reusesc sa-si tina afacerile pe linia de plutire, o justitie manipulata politic, si in general, un stat al faradelegii si al abuzurilor. Si chestiile astea, pana la urma, in povestea mea, pot fi schimbate, de catre acel cineva. Dar, in viata reala, povestile nu capata viata, asa ca schimbarea in bine nu se poate face decat indepartand raul.

Raul asta – adica sistemul din Romania – poate fi indreptat doar in Parlament. Care Parlament, ca sa indrepte sistemul (sau sa-l reconstruiasca, nu de alta, dar este mai simplu!), ar trebui sa aiba o majoritate formata de un partid care sa vrea schimbare. Care partid, este ales de popor. Care popor, se pare ca doi bani nu da pe alegeri… Care alegeri, atunci cand poporul nu da doi bani pe ele, ajung sa fie castigate de cei care au „proiectat” sistemul asta schiop, chior, si idiot. Asa ca, revin cu intrebarea de mai sus: acel cineva si-a facut treaba, si…???

Lasă un răspuns