Spectrul politic

Diagrama spectrului politic - 1

In general, folosim un spectru politic repezentat liniar, in doua dimensiuni, si daca limitam astfel descrierea doctrinelor politice, atunci Stanga/Dreapta au sens. Realitatea este alta: doctrinele politice sunt definite de gradul de libertate individuala al cetatenilor, de libertatea politica, si de libertatea economica.

Diagrama spectrului politic - 3   Daca trasam un spatiu 3D, cu cele trei axe repezentand aceste trei libertati, atunci reprezentarea folosita in mod uzual, cea care imparte spectrul politic in Stanga/Dreapta, este, de fapt, o linie diagonala, care porneste de la punctul in care nici un fel de libertate nu exista, si tinde spre libertati neingradite de nimic.

Diagrama spectrului politic - 4Raportat la acest spatiu 3D, doctrinele etichetate, conform uzantelor actuale, de dreapta, ar ocupa un spatiu relativ mic, definit de valori ale libertatii individuale, politice, si economice, mari, sau foarte mari. Practic, in ziua de astazi, NU exista nici o tara care sa intruneasca conditiile necesare, pentru a putea spune ca are un regim de dreapta – chiar daca exista partide care promoveaza principii doctrinare ce ar conduce la o guvernare de dreapta, ele nu sunt la putere.

Diagrama spectrului politic - 5-1Doctrinele de stanga ocupa spatiul care atinge originea axelor, si sunt caracterizate prin valori mici ale libertatilor, indiferent de care dintre ele am vorbi. Aparatul de stat, in tarile care au regimuri de stanga, tinde sa se extinda exponential, si aceasta extindere, in final, duce la anularea treptata a oricaror libertati.

Diagrama spectrului politic - 7-2In diagrama alaturata, se poate vedea spatiul in care eu consider ca se incadreaza doctrinele de extrema-stanga: comunismul, fascismul, nazismul. In functie de care dintre aceste doctrine discutam, gasim rudimente ale unora dintre cele trei feluri de libertati, dar asta nu face nici diferenta intre ele: sunt doctrine de extrema-stanga, indiferent cat de mult a incercat (si inca mai incearca) propaganda comunista sa acrediteze ideea ca fascsmul si nazismul ar fi de extrema-dreapta. Oricum, este interesant de remarcat ca extrema-stanga perfecta, ar insemna anularea oricaror libertati, si este evident ca, in acest caz, ideea de societate este anulata.

Diagrama spectrului politic - 6Daca vreti, extrema-dreapta poate fi caracterizata prin exacerbarea celor trei libertati, pana la punctul in care atingem anarhia totala, atat din punct de vedere al indivizilor, cat si din punct de vedere politic sau economic. Atingerea acestui punct, ar insemna anularea oricarei umbre de societate, si este, mai degraba, un concept care poate fi teoretizat, dar niciodata pus in practica, la fel ca si in cazul extremei-stangi perfecte.

Diagrama spectrului politic - 8O categorie interesanta de doctrine (daca pot fi numite asa), se gasesc in spatiul evidentiat in diagrama alaturata: oligarhiile. Cu limitari politice si economice, dar cu grade relativ ridicate de libertate acordata indivizilor, ele sunt cu atat mai stabile, cu cat libertatea individuala este mai mare. De remarcat ca aici intra orice forma de doctrina politica, care in mod explicit sau nu, conduce la o structura a puterii in care puterea politica este detinuta de un numar restrans de oameni, indiferent daca aceasta clasa este definita pe principii nobiliare, de avere, de legaturi de familie, educatie, religie, etc.

Diagrama spectrului politic - 9Exista doua segmente de spatiu, evidentiate in diagrama alaturata, in cere se incadreaza orice doctrina politica ce vrea sa experimenteze diverse inginerii sociale, politice, ori economice. Poate cel mai cunoscut exemplu ar fi cel al socialismului-capitalist suedez, dar cred ca orice astfel de doctrina nu nu are cum sa fie stabila.

Diagrama spectrului politic - 10O ultima zona a spatiului politic 3D, este cea din diagrama alaturata: zona doctrinelor „progresiste”, care nu au nici o problema cu acordarea de libertati politice sau economice, dar sunt pline de carente in ce priveste libertatea individului. Doctrinele „progresiste”, pentru societate, reprezinta un pericol extrem, poate mai mare decat cel reprezentat de extrema-stanga, deoarece libertatea economica si politica poate camufla, in mod perfect, diminuarea libertatii individului.

Diagrama spectrului politic - 10-1Principalul instrument de impunere a acestor doctrine progresiste este Corectitudinea Politica, care in momentul raspandirii ei in societate, tinde sa reduca libertatea individuala la minim, sau chiar la zero, moment in care tangenta cu doctrinele de stanga devine evidenta – dealtfel, doctrinele progresiste sunt derivate din marxism, de unde si denumirea lor de doctrine neo-marxiste.

NOTA: Randurile de mai sus nu se doresc a avea o valoare stiintifica – de fapt, consider ca „stiintele” politice sunt o adevarata jignire adusa stiintei. Ele sunt o simpla perspectiva proprie, asupra spectrului politic, si au fost scrise ca reactie la cele scrise astazi, pe Facebook, de doua amice virtuale, pe care le stimez in mod deosebit, chiar daca, referitor la subiectul acesta, in particular, nu sunt tocmai de acord cu dansele – este vorba de doamnele Ioana Hincu, si Ana-Maria Itoafa.

 

Lasă un răspuns