SUBIECT DELICAT

Sa spunem ca, intr-un fel sau altul, scapam de oligarhia post-comunista, indiferent in ce partid se afla ea. Ma rog, cu tot ce inseamna asta: majoritatea se duc la inchisoare, cu pedepse pe masura nenorocirilor facute, averi confiscate, etc. Problemele ramase, ca dupa un razboi civil, sunt mai greu de rezolvat, decat sa castigi razboiul. Pentru ca noi asta avem, de fapt: un razboi civil, nedeclarat, si fara lupte de strada, dar nu mai putin razboi, intre doua factiuni principale ale societatii: cei care vor schimbarea Romaniei, intr-un stat de drept, in care nimeni sa nu fie mai presus de lege, si cei care, in masura mai mare, sau mai mica, sunt beneficiari directi ai sistemului asta corupt.

La pragul de sus al acestor beneficiari, este turma de bugetari privilegiati, aflati in posturi care favorizeaza, datorita legislatiei strambe, obtinerea de foloase ilegale, din exercitarea atributiilor de serviciu. Functionari ANAF, politisti, jandarmi, procurori, judecatori, functionari prin tot felul de alte inspectorate si agentii, acestia s-au obisnuit, de decenii, sa „completeze” salariul, cu spagile care curg, ca dintr-un Corn al Abundentei infractionale, spre buzunarele lor. Ei detin functii-cheie, in organisme care asigura functionarea statului, si o colaborare a lor, in reformarea sistemului care-i face sa fie mici zei, pe tarlaua birocratica pe care o administreaza, sau pe strada, in cazul structurilor de forta, este absolut improbabila.

Pragul de jos, este format din cei care culeg resturile, ramase in urma jafului: pensionari care se bucura pentru orice suta in plus la pensie, asistati sociali, care tot asa se bucura, atata timp cat primesc asistenta sociala, ori semi-analfabetii care, probabil ca instinctiv, stiu ca o schimbare a sistemului i-ar lasa in afara jocului, in care acum sunt prezenti, in ciuda imbecilitatii in care se tavalesc.

Ei bine, cu astia, ce facem? Ca sunt cateva milioane bune…

Lasă un răspuns