CIOLANUL POLITIC

Cineva, un om politic- nu ma refer la un cineva anume – dintr-un partid mic, de dreapta, sa zicem ca-si declara intentiile politice pentru urmatoatele alegeri, iar aceste intentii includ, in primul rand, indepartarea stangii de la putere. Care este prima reactie a electoratului neutru? Simplu: eternul si arhicunoscutul „Altul care alearga dupa ciolan!”. Care, la prima vedere, are logica: TOTI politicienii romani – sa ma ierte cei doi-trei care nu intra in acesti TOTI, dar nu am de ce sa ma incurc in amanunte – din 1989 si pana astazi, au facut politica DOAR pentru „ciolan”.

Atata doar ca logica asta este stramba! In primul rand, un politician de dreapta, nu prea are cum sa viseze „ciolane” politice, nu de alta, dar dreapta tocmai prin asta este complet diferita: nu ofera „ciolane” nimanui – nici pomanagiilor electorali, nici pomanagiilor bugetari, nici unor firme-capusa, si nici macar politicienilor. Dreapta, ca sa fie dreapta si nu stanga, nu „da” nimic: nici mariri de salarii, pentru ca asta este treaba patronatului – chiar daca patronatul ala este statul – si nici alte aiureli socialiste: ajutoare, stipendii nejustificate, si asa mai departe. Dreapta face un singur lucru, pe plan intern: descentralizeaza guvernarea, lasand comunitatile sa aiba un cuvant de spus, si astfel reduce la maxim aparatul de stat si impozitele. Pe plan extern, acolo este adevarata menire a dreptei: sa-si apere natia, si sa-i promoveze interesele, cu toata taria si priceperea.

In al doilea rand, chestia asta, cu „ciolanul” cautat de politicienii de dreapta, este complet ilogica, si din alt punct de vedere: daca cineva vrea sa profite de politica, atunci poate proceda CU MULT MAI SIMPLU, mergand pe mana partidelor existente in Parlament. De ce sa se chinuie cineva, sa inlature un sistem, care i-ar aduce numai foloase, daca s-ar lasa in voia lui? Ma rog, singurul motiv valid, in cazul asta, ar fi ca respectivul chiar vrea sa schimbe acel sistem, si atunci, iarasi chestia cu „Altul care alearga dupa ciolan!”, chiar nu merge. Parerea mea? Cei care arunca tembelismul asta, ori sunt, direct sau indirect, conectati la imensa ciolaniada din politica romaneasca, si se tem sa nu piarda ciolanul, fie sunt simpli idioti utili ai acestora, care repeta, ca un ecou, ce se aude in jurul lor…

Lasă un răspuns