Declaratie remisa Presedintiei pe data de 11.11.2015

Excelentei Sale, Domnul Klaus Iohannis, Presedinte al Romaniei

Domnule Presedinte,

Pe data de 30 octombrie 2015, în timpul unui concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity, cu ocazia lansării noului album, „Mantras of war”, in clubul Colectiv a avut loc o tragedie, care a facut sa rabufneasca frustarile poporului roman. Aceste frustrari, care s-au manifestat, initial, prin cereri de demisie a responsabililor directi sau indirecti, mergand pana la domnul Ponta, prim-ministru la acea data, au cauze mult mai adanci, fapt care a dus la ample manifestatii de strada, si o adevarata efervescenta a furiei civice, manifestata in mediul online.

Dorinta poporului roman, de curatare a scenei politice romanesti, s-a condensat in doua slogane, auzite si in timpul manifestatiilor, si pe retelele de socializare: „Parlament penal, mars la tribunal” si „Toate partidele, aceiasi mizerie”. Aceste doua lozinci, traduse intr-un limbaj comun, spun, foarte simplu, ca romanii s-au saturat ca Parlamentul Romaniei, Guvernul, administratia publica, sa fie folosite de politicieni ca o unealta de acumulare a unor averi ilicite, ca isi dores sa traisca intr-un stat in care, politicienii sa fie onesti, sa-i reprezinte, si sa fie preocupati de binele tarii.

Chiar daca, in acest moment manifestatiile s-au stins, chiar daca exista aparenta instaurarii calmului, va rugam sa nu faceti greseala de a considera lucrurile incheiate, iar manevrele politice, de linistire a populatie, suficiente, pentru ca nu suntem „o populatie”, suntem un popor! S-a ajuns la un punct de saturatie, in care, orice incercare de ignorare a dorintei poporului roman, poate avea urmari nefaste, pentru toata lumea, de la simpli cetateni ai Romaniei, pana la cei aflati in cele mai inalte pozitii. Dumneavoastra va aflati in pozitia privilegiata, a singurei persoane aleasa prin vot direct. Iar oamenii care v-au votat, au asteptari, care nu pot fi indeplinite cu ajutorul actualei clase politice.

Va spunem toate acestea, pentru ca ne asteptam, din tot sufletul, sa intrati in Istorie, ca cel care a fost alaturi de schimbarea in bine a Romaniei, ca cel care, dincolo de orice culoare politica, ori alte convingeri si interese, a stiut sa puna, pe cea mai inalta treapta, interesele Romanie si dorinta de schimbare, manifestata asa de intens, de catre poporul al carui presedinte sunteti.

Pentru toate aceste motive, va aducem la cunostinta urmatoarea declaratie, intitulata „Declaratia Strazii”, si un set de alte documente, care decurg din aceasta. Toate aceste documente, sintetizeaza cele mai comune dorinte ale poporului roman. Ele nu sunt negociabile – asta ar insemna ca toata clasa politica romaneasca sa se plaseze intr-o pozitie de adversitate fata de poporul roman, lucru care este de neimaginat. Ne asteptam ca intreaga clasa politica, sa dea curs acestor dorinte, sa se retraga, daca nu cu demnitate, pentru ca nu mai este cazul de asa ceva, cel putin cu intelepciune, iar dumneavoastra, sa stati alaturi de poporul care v-a ales, ajutandu-l sa-si gaseasca locul binemeritat, intre popoarele Europei si ale lumii.


 

Declaratia Strazii

Strada” – asa cum a devenit cunoscuta miscarea populara de protest, declansata de tragedia din clubul „Colectiv” din Bucuresti – este o miscare de protest impotriva unui sistem corupt, exprimata prin participarea fizica, in demonstratii stradale, sau virtual, in retelele de socializare. In aceasta calitate, de cetateni romani, care ne simtim solidari cu „Strada”, semnam, in vederea trimiterii la Presidentia Romaniei, urmatoarea declaratie:

Datorita evenimentelor din ultimii 25 de ani, care au condus la actuala stare de dezastru economic, social si politic din tara, a devenit necesar ca poporul nostru sa dizolve grupurile infractionale politice, care haladuiesc in Romania, fara frica de lege, fara rusine de popor, urmarind interese care, fara nici un echivoc, sunt total contrare intereselor poporului roman.

Drepturile Omului, asa cum sunt recunoscute de Organizatia Natiunilor Unite si mai ales, de Uniunea Europeana, includ:

 • dreptula la demnitate
 • dreptul de a nu fit tinut in servitute
 • dreptul la securitate personala
 • dreptul de a fi egali in fata legii
 • dreptul persoanelor in varsta la o viata demna si independenta
 • dreptul de a avea asigurat un nivel de existenta decenta. 

Pentru apararea acestor drepturi, sunt instituite parlamente si guverne, care isi deriva puterile din votul celor guvernati. In Romania, Parlamentul Romaniei si Guvernul, in mod sistematic, timp de 25 de ani, fie premeditat, fie doar din culpa, au creat o realitate in care aceste drepturi sunt fie grav incalcate, fie diminuate.

Multi dintre politicienii Romaniei, de-a lungul acestor 25 de ani, s-au organizat in adevarate grupuri infractionale transpartinice, cuprinzand intregul spectru politic, al caror singur scop a fost, este, si probabil va fi, spolierea oricaror resurse ale tarii, deturnarea banului public in buzunarele unor firme care capuseaza statul, si obtinerea de foloase necuvenite, pe baza exercitarii functiilor pe care le detin. Toate aceste actiuni, cumulate pe parcursul anilor, au adus Romania pe unul dintre ultimele locuri in Europa, aproape din orice punct de vedere, si au facut inutila exercitarea dreptului la vot.

Pentru aceste considerente, care pot fi insumate, zicand ca actualul sistem, care guverneaza Romania, este o forta distructiva, indreptata impotriva tarii si poporului roman, este dreptul poporului sa schimbe acest sistem, si sa instituie un nou Parlament si Guvern, bazandu-si intemeierea lor pe astfel de principii si organizandu-si puterea astfel incat, sa asigure in modul cel mai eficient siguranta si fericirea sa.

Fara indoiala, prudenta dicteaza ca Parlamentele si Guvernele, sa nu fie schimbate din motive neintemeiate, usoare, trecatoare. Poporul roman si-a aratat disponibilitatea sa sufere, cat timp raul a fost suportabil, decat sa-si ceara drepturile prin asemenea masuri extreme si etraordinare. Dar cand un lung sir de abuzuri si uzurpari, care urmaresc, in mod invariabil, acelasi scop, acela de a transforma Romania intr-un despotism politic si economic absolut, este dreptul poporului si datoria lui sa inlature un astfel de Parlament si Guvern si sa asigure noi aparatori ai sigurantei lui viitoare.

Printre faptele pentru care membrii actualei clase politice din Romania trebuie inlaturati, enumeram:

 1. Au blocat, timp de 25 de ani, aprobarea unor legi de importanta imediata si urgenta, care zac, si acum, in sertarele Parlamentului.
 2. Au impiedicat desfasurarea corecta de alegeri libere, culminand cu blocarea exercitarii drepturilor electorale a unei parti insemnate a electoratului roman, aflati in alte tari.
 3. Au obstructionat, in mod repetat si consecvent, administrarea justitiei.
 4. Au incalcat – sau au facut incercari repetate de a incalca – independenta judecatorilor.
 5. Au distrus economia Romaniei, elaborand legi care favorizeaza coruptia, impiedica libera concurenta si descurajeaza libera initiativa.
 6. Au deturnat fonduri imense din bugetul tarii, folosindu-le in folos propriu, cu riscul trimiterii poporului roman intr-o stare de saracie incompatibila cu statutul de cetatean european.
 7. Au nesocotit optiunea poporului roman, de a avea un Parlament cu 300 de parlamentari, exprimata intr-un referendum, incalcand Constitutia Romaniei.

Aceasta lista este imensa, dar esenta este simpla: acest sistem politic corupt, aceasta clasa politica, nu mai pot fi reformate, nu mai pot fi creditate cu sansa de a se schimba in bine, si trebuie sa fie inlaturate.

 

Londra,

07.11.2015

In calitate de cetateni romani, semneaza urmatorii:

 • Sonia Ailenei
 • Victor Mihai Baran
 • Diana Bodea
 • Victoria Baltag
 • Daniel Dinulescu
 • Sorin Dumitru Dobrila
 • Pusa Frasineanu
 • Ileana Franculescu
 • Constantin Iosub
 • Desideriu Kovacs
 • Maria Lara
 • Maria Liciu
 • Emilian Manolache
 • Cristian Marginean
 • Vasile Neagu
 • Cristian Neculcea
 • Marius Nicolaisen
 • Dorina Osman
 • Ioana Chelu (Pertea)
 • Carla Rinceanu
 • Julian Rosengren
 • Alexandru Scafariu
 • Mitica Serban
 • Sorin Serban
 • Liliana Sestac
 • Janet Stan
 • Adriana Szabo
 • Alina Tcaciuc
 • Ciprian Tudor
 • George Vilcu
 • Dorina Zavistici 

Noi, cei care semnam aceasta declaratie, suntem un grup de simpli cetateni ai Romaniei, care ne-am gasit impartasind aceleasi idei, in cadrul unui grup format in mediul online. Acest grup se numeste „Revolutia Romana (2.0)”, iar baza acestor idei, este impartasita de multe, foarte multe alte grupuri online, fiind exact acele idei care au scos romanii in strada, in Piata Universitatii din Bucuresti, in Piata Sfatului din Brasov, sau pe strazile altor orase din Romania, sau din alte tari: Germania, Italia, Canada, SUA, si asa mai departe – practic, peste tot unde exista comunitati semnificative de romani. Reprezentativitatea noastra, in raport cu poporul roman, nici macar nu are rost sa fie discutata, pentru ca, in vremuri de revolta, poporul nu-si poate alege reprezentanti, dar din mijlocul lui, pot sa se ridice indivizi, care sa exprime dorintele evidente ale poporului.

 

Acest text este inspirat din Declaratia de Independenta a Statelor Unite ale Americii, pe considerentul ca respectivul document este insasi esenta oricarui sistem democratic modern.

 

Ecouri in presa: